
צוואות וירושות
מהי צוואה?
צוואה הינה הוראות שאדם נותן בעל פה או בכתב, שלפיהן ינהגו היורשים בו וברכושו לאחר מותו, ובעיקרן סידורי הלוויתו וחלוקת רכושו. עקרון העל של הצוואה הינו "חופש הציווי" והוא כולל את החופש לצוות, לבטל, לשנות, להוסיף ולגרוע.
ההחלטה אם לערוך צוואה נתונה בידי כל אדם לפי רצונו. ככל שלא ערך צוואה, רכושו יחולק לפי הוראות חוק הירושה.
כיצד יחולק רכושו של אדם שלא ערך צוואה?
חוק הירושה קובע מה תהיה חלוקת הרכוש של אדם שלא הותיר אחריו צוואה.
החוק קובע כי היורשים על פי דין הינם:
-
בן זוגו של המוריש
-
ילדיו ונכדיו של המוריש
-
הוריו של המוריש וצאצאיהם (אחיו של המוריש)
-
הורי הוריו של המוריש (סבים) וצאצאיהם (דודיו של המוריש).
החוק קובע את זכויות היורשים על פי הדין:
(א)בן-זוגו של המוריש נוטל את המיטלטלין כולל מכונית נוסעים השייכים, לפי המקובל ולפי הנסיבות, למשק הבית המשותף, ונוטל משאר העזבון –
(1) אם הניח המוריש ילדים או צאצאיהם או הורים - חצי;
(2) אם הניח המוריש אחים או צאצאיהם או הורי הורים - שני שלישים, ובלבד שאם ערב מותו של המוריש היה בן הזוג נשוי לו שלוש שנים או יותר וגר עמו אותה שעה בדירה הכלולה, כולה או חלקה, בעזבון, יטול בן-הזוג את כל חלקו של המוריש בדירה האמורה, ושני שלישים מהנותר משאר העזבון;
החוק ממשיך וקובע את סדר הקדימויות בין היורשים:
ילדי המוריש קודמים להוריו, הוריו קודמים להורי הוריו.
כמו כן, קובע החוק כי החלוקה בין היורשים תהיה שווה, וכי בהיעדר יורשים למוריש בהתאם לקבוע בחוק, המדינה הינה היורשת על פי דין.
בהיעדר צוואה של המוריש, החוק קובע למעשה "צוואה אחידה" המסדירה מה יהיה החלק היחסי של כל יורש מתוך כלל רכושו של המוריש, ואינו מתייחס לרכוש ספציפי אותו יירש יורש כזה או אחר (למעט הורשת מטלטלין ומכונית נוסעים לבן הזוג בהתאם לתנאי החוק).
במצב שכזה, היורשים הופכים למעשה לשותפים בכל אחד מהנכסים של המוריש לכל דבר ועניין, וככאלה יהיה עליהם לנהוג ברכוש המשותף לפי דיני השותפות.
כך למשל, ככל שתיווצר אי הסכמה בין היורשים בנוגע לשימוש ברכוש המשותף, היא תצטרך להיפתר במסגרת תביעה לפירוק שיתוף בבימ"ש לענייני משפחה. לחילופין, גם הסכמה בדבר חלוקת רכוש במתווה של רכישת חלקו של יורש אחד ע"י האחר - תחייב עריכת הסכם משפטי לכל דבר ועניין, הכולל בצידו עלויות לא מבוטלות, ועשויה להיות כרוכה בתשלומי מיסוי מקרקעין.
פרוצדורות ועלויות אלו "נחסכות" ככל שקיימת צוואה המחלקת את הרכוש באופן מסודר.
איך עורכים צוואה?
החוק קובע 4 דרכים לערוך צוואה:
צוואה בכתב יד
מסמך הנערך בכתב ידו של המצווה, הכולל תאריך ונחתם בכתב ידו.
1
צוואה בעל פה
נערכת על ערש דווי ומי שרואה את עצמו מול פני המוות. המצווה אומר את צוואתו בפני שני עדים. העדים ששמעו את הצוואה, ייערכו זכרון דברים של דברי המצווה ככל האפשר בסמוך לאחר שנאמרו. זכרון דברים זה יופקד על ידי העדים אצל הרשם לענייני ירושה. צוואה מסוג זה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה, והמצווה עודנו בחיים.
2
צוואה בפני רשות
נערכת בפני שופט / רשם בימ"ש / חבר בית דין רבני / נוטריון. צוואה זו יכולה להיערך מול גורמים אלו בעל פה או יכולה להימסר להם בכתב על ידי המצווה. הגורם שמולו נערכה הצוואה מאשר על גביה כי היא נרשמה וכי המצווה הבין שזו צוואתו.
3
צוואה בפני עדים
נערכת בכתב ונחתמת על ידי המצווה בפני שני עדים, לאחר שהצהיר בפניהם כי זו צוואתו. העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.
מפאת חשיבות המסמך, צוואה זו נערכת לרוב באמצעות עורך דין. עריכת הצוואה על ידי עורך דין מנוסה ומקצועי, אשר תכלול את כל העקרונות הבסיסיים, לצד הכללים הצורניים והמהותיים המחייבים של הצוואה, לרוב תימנע מחלוקות על כוונתו של המוריש לאחר מותו, ותצמצם קיומם של סכסוכים והליכים משפטיים לאחר מות המוריש.
4

צוואה הדדית
צוואה הדדית הינה צוואה ששני בני זוג הסכימו על תוכנה והם עורכים אותה יחד (במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים), באופן שהוראותיה של הצוואה של בן הזוג מסתמכות על ההוראות המקבילות של צוואת בן זוגו.
צוואה זו נערכת על ידי שני בני זוג מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. הצוואה ההדדית מאפשרת לבני הזוג להגביל ולצמצם את צעדיו של בן הזוג לשנות את צוואתו בעתיד.
במסגרת הצוואה ההדדית, בני הזוג יכולים לקבוע כי היורש על פי הצוואה הינו בן הזוג, או צד שלישי אחר. כמו כן, הצוואה ההדדית יכולה להיערך במסמך אחד, או בשני מסמכים נפרדים, אשר נחתמים יחד באותו יום ובאותה שעה.
חשוב להבהיר כי תוכן הצוואה של כל אחד מבני הזוג יכול להיות שונה, אך היא מתבטאת בכך שהיא נחתמת על ידי שני בני הזוג באותו מועד, תוכנן של הצוואות ידוע מראש לשני בני הזוג, וכל אחד מהם מסתמך על הוראותיו של האחר.
סוג זה של צוואה התווסף לחוק הירושה במסגרת תיקונו משנת 2005, מתוך הבנת האינטרס שיש לשני בני זוג לעריכת צוואה מקבילה על ידי שניהם, ובאופן שיוכלו להבטיח את שניהם מפני שינויים עתידיים חד צדדיים של אחד מהם.
צוואה הדדית יכולה לחול על הנכסים שיש לבני הזוג או אחד מהם בעת עריכת הצוואה, על אלו שיירכשו בעתיד, ועל אלו שייתווספו לאחר פטירת בן הזוג הראשון.
איך מבטלים צוואה הדדית?
כאמור לעיל, צוואה נשענת על עקרון חופש הציווי הכולל גם את הזכות לשנות ולבטל את הוראות המצווה.
גם צוואה הדדית ניתנת לביטול, אולם בכפוף לתנאים הקבועים בחוק. חוק הירושה מתייחס לשלושה מצבים אשר בנקודת הזמן שלהם מתבקש ביטול הצוואה ההדדית:
-
בחייהם של שני בני הזוג - בן זוג המבקש לבטל את הצוואה ההדדית, עליו למסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה לבן זוגו. הודעת הביטול מבטלת את תוקפה של הצוואה של שני המצווים.
-
לאחר מות אחד מבני הזוג, כל עוד לא חולק העיזבון - בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת.
-
לאחר מות אחד מבני הזוג, לאחר שחולק העיזבון - בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.
עוד קובע החוק, כי הוראות ביטול אלו יהיו תקפות, כל עוד בני הזוג לא קבעו במסגרת הצוואה ההדדית הוראה אחרת. עם זאת, בהוראה שכזו, לא ניתן לשלול לחלוטין את הזכות של מי מבני הזוג לבטל את הצוואה בעודם בחיים.
אני מזמינה אתכם.ן לקבוע פגישת ייעוץ ולהיעזר בשירותיי לצורך עריכת צוואה באופן יסודי, מקיף ומקצועי.